Isnin, 29 Disember 2008

Berserawang..

Malam ini entah kenapa aku rasakan kesedihan yang menyelubungi hati.Pening kepala ku dari mana datangnya perasaan itu.Jauh di lubuk hati,aku merasakan kekecewaan dan kesunyian.Pening yang berdenyut-denyut tidak menghalang aku untuk gagahkan tubuh ini untuk terus duduk dan menyusun ayat-ayat yang ingin aku luahkan.

Hati aku berserawang,berserabut dengan masalah yang datang menimpa.Kotak fikiran ku bergegar bagaikan menaiki kenderaan yang melalui jalan yang tidak berturap.Batu-batu kecil yang bersepah serta lubang-lubang yang terbentuk akibat mendapan.Aku bingung dengan perasaan yang bermain,aku merasakan bagai ingin merobek dada ini dan membuang segala macam perasaan yang bercampur baur.

Aku cuba memikirkan perkara-perkara yang indah.Perkara yang mampu membuatkan aku berasa tenang dan lebih selesa untuk terus bernafas,berdiri meniti ranjau kehidupan.

Aku teringatkan masa lampau,di mana,aku duduk bermain buai di bawah pohon rambutan.Buai yang dibuat menggunakan tali nylon serta papan.Waktu ketika itu tengahari,namun tidak aku merasakan bahang kehangatan sang suria yang telah di tutupi awan yang tebal.Suasana mendung yang cukup mendamaikan di sulami dengan angin yang bertiup sempoi bahasa.Sesekali terdengar bunyi daun bergeseran sesama mereka.

Segerombolan ayam datang mematuk-matuk bertih jagung yang di tabur oleh ayah sebentar tadi.Aku tersenyum sendiri melihat gelagat ayam-ayam yang berebut untuk mendapatkan bertih.Dalam kalangan itu,seekor ibu ayam sibuk mengais mencari saki baki bertih jagung tatkala anak-anaknya mematuk-matuk ke tanah.Mungkin si ibu mengasihani anak-anaknya,si ibu berazam mengusir ayam-ayam lain yang ada di situ.Usahanya berasil,si anak mendapat habuan yang lebih besar,bertih jagung yang masih belum terusik.Aku melihat pada sudut yang berbeza,alangkah mulianya pengorbanan seorang ibu itu terhadap anak-anaknya demi membesarkan mereka.Walaupun ia hanya seekor ayam betina,yang tidak empunya akal fikiran yang waras seperti manusia,namun naluri keibuan telah mengerakkannya untuk melakukan sedemikian.

Jauh dari kumpulan anak beranak itu,satu pergelutan untuk memenangi sang betina hangat berlangsung.Ayam-ayam jantan yang gagah perkasa beradu untuk mendapatkan sang betina.Kedua-duanya mempunyai balung yang besar dan taji yang tajam dan panjang,cukup untuk mengakibatkan kecederaan yang dalam kepada pihak lawan.Lama juga aku perhatikan,sehingga salah seekor daripadanya lari dalam pertempuran itu.Jaguh,memiliki si cantik jelita.

Lumrah,semua itu lumrah bagi ku.Si jantan akan bertarung untuk mendapatkan si betina.Lelaki akan cuba memenangi hati seorang gadis sunti.

Kicauan burung membuatkan aku mendongak ke atas..
Dua ekor burung pipit sedang asyik berkicau,merdu dirasakan.Aku menjangka,seekor adalah betina dan seekor adalah jantan.Kicauan mereka bagaikan sedang menyanyi lagu bersama.Aku membuai buian dengan hati yang tenang bersama keindahan dan musik-musik alam.

Dah lama aku berpisah dengan dia.Telah lama aku merasakan kesunyian.Fikiran aku tidak berhenti memikirkan yang si dia sudah dimiliki orang lain.Entah kenapa kesedihan tidak berputus menghambatku,seperti yang aku jangkakan.Si dia sudah dimiliki,aku diberitahu olehnya sendiri.Hatiku bagai disentap,nafasku bagaikan terhenti.Sejujurnya aku sedih dengan berita itu,tipu kalau aku tidak mengharapkannya lagi.

Namun,aku tidak bisa melawan ketentuan-Nya.Aku hormati dengan segala keputusan yang dibuat,sebab aku diajar sejak aku kecil untuk menghormati orang tidak kira tua atau muda.Aku gembira dalam sedih,gembira tatkala dia gembira dan sedih tatkala dia berduka.

"Aku merenung tepat ke arahnya,angin bertiup secara tiba-tiba.Pintu yang tertutup rapat terbuka luas.Aku faham apa maksud itu,maksud disebalik yang tersirat dan tersurat.Aku mengangkat kaki berlalu pergi.."